Home Print Email Phone                                                                                                                                                                 vanalten.eu BV, Pascallaan 40, 8218NJ Lelystad, +31 (0)320 72 40 48,

Thole Logo voor al uw kurk

Wat is kurk?

Kurk wordt al duizenden jaren gebruikt en stamt uit de tijd van de Phoeniciers en de Grieken. De grootste kurkwouden bevinden zich ten zuiden van de rivier de Tagus in Portugal. Kurkwouden gedijen het best in een Mediterraan klimaat onder gelijktijdige invloed van de Atlantische oceaan.

Portugal is verantwoordelijk voor meer dan 50% van de productie in kurk en geldt als de beste kwaliteit kurk ter wereld. De kurkeik (Quercus Suber L.) heeft bijzondere eigenschappen en de schors heeft unieke fysische en chemische eigenschappen. Dit komt vooral door de bijzondere celstructuur, maar ook door zijn chemische samenstelling.

kurk_schorsen.jpg

Als de kurkeik een omtrek van 70 cm op een hoogte van 120cm heeft (wat ongeveer 25 jaar duurt) kan de kurk geoogst worden. Dit gebeurt elke 9 jaar en gaat ongeveer 150 jaar door (15 tot 16 oogsten). Tussen mei en augustus is de aangroei van de schors het grootst. De kurkschors wordt in deze periode geoogst, dit wordt door de Portugese wet voorgeschreven. In tegenstelling van wat men vaak denkt, heeft de oogst geen enkel negatieve invloed op de boom.

Pas vanaf de derde oogst is de kurk geschikt om er wijnkurken van te maken. De eerste twee oogsten zijn niet geschikt voor de productie van wijnkurken. Kurk kent vele toepassingen, maar de wijnkurken zijn het meest bekend.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________